Brasserie Warszawska to miejsce w zamyśle warszawsko-paryskie, gdzie przenikają się dwie kultury, które w przeszłości były bardzo ze sobą związane. 

W menu dominują klasyki: ślimaki po burgundzku, foie gras, tatar wołowy, czy też dania rybne i steki, a podstawowe rzeczy jak sos bearnaise, sos z czerwonego wina są robione według najlepszych receptur. Uważamy, że takie podejście do gotowania jest swego rodzaju kontynuacją historii i kultury naszego kraju.

Staramy się utrzymać to miejsce w duchu i klimacie starej Warszawy i klasycznej, wielkomiejskiej restauracji przedwojennej. Dzięki naszemu doświadczeniu i profesjonalizmowi chcemy mu też nadać światowego charakteru.

brasserie

BRASSERIE WARSZAWSKA
ul. Górnośląska 24, 00-484 Warszawa
tel. +48 (22) 628 94 23
rezerwacje@brasseriewarszawska.pl
www.brasseriewarszawska.pl
facebook
instagram


Warsztat „Uwolnij swój styl. Psychologia ubioru” Uli Kamińskiej w Brasserie Warszawskiej


W czerwcu Brasserie Warszawska będzie gościć Ulę Kamińską, uznaną przez magazyn „Elle” za jedną z najlepszych personal shoppers w Polsce. To pierwszy całkowicie autorski warsztat Uli – tym bardziej cieszymy się, że organizuje go właśnie u nas.


Rezerwacje on-line


Drodzy Goście! Wychodząc naprzeciw Waszym oczekiwaniom, uruchomiliśmy opcję rezerwacji stolików on-line. Rezerwacji on-line dokonać można poprzez naszą stronę na facebooku: www.facebook.com/brasseriewarszawska klikając na przycisk: „Zarezerwuj teraz” lub poprzez stronę internetową: www.brasseriewarszawska.pl/ używając przycisku „Rezerwacja on-line”. Rezerwacji on-line można dokonywać również we wszystkich naszych pozostałych … Continued


Kolacja dla Państwa Elżbiety i Krzysztofa Pendereckich z okazji Wielkanocnego Festiwalu Ludwiga van Beethovena


2 kwietnia rozpocznie się 21. Wielkanocny Festiwal im. Ludwiga van Beethovena pod dyrekcją Krzysztofa Pendereckiego. Festiwal potrwa do 14 kwietnia pod hasłem przewodnim „Beethoven i sztuki piękne”. Jest nam bardzo miło poinformować, że Brasserie Warszawska będzie miała w tym wydarzeniu … Continued


Brasserie Warszawska & Films for Food / Specjalny pokaz filmu „Foodies” i kolacja degustacyjna


Na mieście już mówią, że to będzie prawdziwe święto dla warszawskich foodies. 🙂 FILMS for FOOD organizuje w Kino Muranów specjalny pokaz filmu „Foodies” („Uczta”). Film prezentuje sylwetki najbardziej znanych na świecie foodies, m.in. Andy’ego Haylera i Luxeat, którzy podróżują po … Continued


Trzy restauracje – 3 x Bib Gourmand 2017!!!


Wczoraj na GastronoTrends w Brukseli odbyła się premiera „Michelin Guide. Main Cities of Europe 2017”. Nie trzeba pasjonować się gastronomią, by wiedzieć, że wyróżnienie w tym przewodniku to jedno z najważniejszych wyróżnień dla restauracji. Przewodnik przyznaje nie tylko słynne i … Continued


Akademia Gastronomiczna docenia Brasserie Warszawską i serwowane w niej wina Bressana


Pod koniec października Brasserie Warszawską odwiedziła Akademia Gastronomiczna. To olbrzymie wyróżnienie dla restauracji, ponieważ Akademia Gastronomiczna to jedna z najważniejszych organizacji zajmujących się rozwijaniem i propagowaniem sztuki kulinarnej. Z opinią członków Akademii liczą się najlepsze restauracje na świecie. Akademicy szczególnie … Continued


Śledzik 2016 w Brasserie Warszawskiej


Brasserie Warszawska to jedna z najchętniej wybieranych restauracji na grupowe spotkania biznesowe oraz świąteczne. Jakość serwowanych dań, lokalność i świeżość użytych przez nas produktów jest od trzech lat potwierdzana przez niezależnych inspektorów reprezentujących najważniejszy w świecie gastronomii przewodnik – Michelin … Continued


Deserami lato się zaczyna


Ileż to razy czytaliśmy na różnych blogach, że w warszawskich restauracjach niby poziom wysoki, ale z deserami jest słabo, że cukiernicy nie mają inwencji lub co więcej, że w ogóle nie są zatrudniani! O zgrozo! I zastanawiamy się wtedy czyżby … Continued


Chef Mateusz Wichrowski na stażu w Le Meurice Alain Ducasse w Paryżu


Le Meurice***** należący do Dorchester Collection to jeden z najbardziej eleganckich i luksusowych hoteli na świecie. Dwugwiazdkowa restauracja Le Meurice prowadzona jest przez chefa patrona Alain Ducasse – ikonę światowej gastronomii. Niesamowicie ciężka praca po 16 godzin dziennie oraz olbrzymie … Continued


Chef Mateusz Wichrowski reprezentuje Polskę na Gourmet Festival w Budapeszcie


Drugi tydzień maja w Budapeszcie to wielkie święto gastronomii i to nie tylko tej narodowej. Rozpoczęło się od dwudniowych eliminacji i w końcu finale europejskiej edycji najważniejszego w świecie gastronomii konkursu – Bocuse d’Or, który oczywiście wygrali Węgrzy. Później przyszedł … Continued